Imprisonment

Project Type: Installation

Date: 2018 Spring​​​​

Partner: Liqiong Huo (RISD 19')

 

Professor: Jongwan Kwon, Luisel Zayas-San Miguel​

Objective: given an operation method (stacking) and a geometry (catenary cone), the goal is to design an installation that explores the interior experience for the intended users.

Approach: Inspired by the panopticon, we decided to create an installation that mimics the experience of being imprisoned in the panopticon.

Result: An inhabitable installation that aims to mimic the psychological effect of being constantly observed without having actual observers on the outside.

Concept

Vision Cone effect: the inhabitant sees less than the people outside, invoking insecurity and claustrophobia.

Vision Cone sketches

Iterations

1/1

For the stacking modules, we initially started out with all identical modules, which did not work out. We went through several iterations in order to find a module that works, as well as a material that fits our purpose.

The most successful module was made in concrete, which creates an interesting visual and acoustical experience when people poke their heads into the half-opened test model.

Inhabitable Experience